Geslaagde Boer-burgerdialoog tussen paprika's en komkommers

10 juni 2018, Oirschot Organics in Middelbeers

Het bestuur van de Landcoöperatie blikt terug op een geslaagde, zeer informatieve ochtend bij het biologische tuinbouwbedrijf van Jorrit Jonkers. Een groep van ruim dertig belangstellenden ging met elkaar in gesprek over biologische tuinbouw en over de toekomst van de leefomgeving rondom de Kleine Beerze. Dat deden zij tijdens de rondleiding op het tuinbouwbedrijf van Jorrit en tijdens een wandeling langs de Kleine Beerze onder leiding van Michael Borsten.

Jorrit heette de bezoekers van harte welkom op zijn bedrijf, met in het bijzonder het 'hoog bezoek': burgemeester Keijzers en de wethouders Langens en Machielsen. Vervolgens gaf hij het woord aan de voorzitter van de Landcooöperatie Herman Wevers. Die wist nog even het belang en het doel vande Landcoöperatie uiteen te zetten. Wethouder Esther Langens haakte daarop in door het belang van samenwerking tussen gemeente en burgers op het vlak van gebiedsontwikkeling -en inrichting te benadrukken: "We moeten dit samen doen en ik vind dat we als gemeente juist met de boeren en de burgers hierover in gesprek moeten."

Bestuurslid Riky de Veth (Communicatie en PR) wist het publiek te enthousiasmeren voor de aankoop van de certificaten (waarmee je een stem krijgt in de ontwikkeling van het gebied). Een certificaat kost € 2500,-; "dat is best een flink bedrag. Maar als je nu als sportclub of als buurt elk € 100,- inlegt en samen € 2500,- bijeen verzamelt, dan krijgt je als groep één stem in de gebiedsontwikkeling en is het bedrag per persoon al een stuk minder groot. Dat is ook een mogelijkheid die de Landcooöperatie biedt. Organiseer jezelf en maak er gebruik van!" zo adviseerde Riky.

Na de speeches kreeg burgemeester Judith Keijzers de gelegenheid om samen met de aanwezige kinderen de eerste Boer-burgerdialoogtafel te onthullen. Deze ronde tafel krijgt binnenkort een prominente plaats in het gebied en kan gebruikt worden door omwonenden en recreanten om met elkaar in gesprek te gaan.

Kern van de dialoog van vandaag:
Het is duidelijk dat we de doelstellingen van de Landcoöperatie nog (lang) niet behaald hebben, maar we zijn zeker op de goede weg. De naamsbekendheid begint te groeien en ook de belangstelling van omwonenden stijgt. Bewustwording is de eerste stap: als we stapje voor stapje vertrouwen in het waarmaken van de gemeenschappelijke droom (een duurzame leefomgeving voor boer en burger), dan krijgen we dat 'vanzelf' voor elkaar. Als we maar met elkaar in gesprek gaan en met elkaar ingesprek blijven, dan kunnen we beweging blijvend in gang zetten.

Terug naar overzicht

Dal van de Kleine Beerze

Delen