Droom van een pachter; 
Aan het woord: Jan Docters van Leeuwen

1 juni 2018

“Mijn droom? Een landgoed opbouwen dat over honderd jaar nog bestaat” Jan Docters Van Leeuwen is een van de pachters van de Landcoöperatie. Hij heeft een middelgroot melkveebedrijf met 110 koeien. Het bedrijf gaat al jaren van generatie op generatie. Jan hoopt dan ook van harte dat hij zijn bedrijf ooit over kan doen aan zijn jongste zoon. “Maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van of hij dat wel wil”, zegt Jan. Jan ziet een groot, duurzaam landgoed voor zich. Beheerd en ontwikkeld door de Landcoöperatie. Jan kwam jaren geleden met een initiatief om diverse stukken land van de Provincie in de regio Vessem – Oostelbeers samen te voegen en zelf te beheren. Het moest een landgoed worden dat voor iedereen toegankelijk zou zijn en zonder subsidies zichzelf moest bedruipen. Gelijktijdig kwam er een ander initiatief van vier boeren uit de regio. Om het praktisch haalbaar te maken, werden, via het Huis van de Brabantse Kempen, de initiatieven samengevoegd tot wat nu de Landcoöperatie is.
Jan: “Ik vind het mooi als we samen met de boeren en de burgers deze omgeving kunnen inrichten en ontwikkelen. Zodanig dat de boerenbedrijven kunnen blijven bestaan en de omgeving gebruikt kan worden voor recreatie zoals fietsen en wandelen, voor kunst en voor educatie van de schoolkinderen. Ik ben er voor om als boer te laten zien wat je betekent voor de omgeving, maar andersom ben ik ook benieuwd naar de ideeën van de burgers. Het is een mooi proces, want ik vind het als ondernemer altijd interessant om het net anders te doen dan de rest. En via de Landcoöperatie kom ik steeds andere mensen tegen met andere ideeën. Hartstikke mooi. Zo ben ik ook in gesprek met de werkgroep Gebiedsontwikkeling. Ik doe mijn best om hun aanbevelingen op te volgen. Zo lang hun plannen voor mij financieel haalbaar zijn, doe ik vanzelfsprekend mee. Goed voorbeeld is het beschermen van de weidevogels. Ik laat een stuk van mijn land onbemest, zodat de kievitten er langer kunnen nestelen en wonen.”
“Mijn droom? Hoe gaaf zou het zijn als er dankzij de Landcoöperatie een landgoed ontstaat voor boeren, recreanten en scholieren, met een uitstekende biodiversiteit en een ecosysteem dat op peil is? En dat dat landgoed generaties lang bestaat, zodat onze kleinkinderen straks kunnen zeggen dat opa heeft geïnvesteerd in dit duurzame landgoed. Ik zou er apetrots op zijn.”

Terug naar overzicht

Dal van de Kleine Beerze

Delen