De kunstenaars presenteren zich

Kunstenaars gekozen

3 mei

Dichtbij het dal van de Kleine Beerze, bij de familie de Koning aan de Keijenhurkseweg te Vessem , presenteerden de 10 creatieven op 19 maart hun visie en plannen. Ze lieten zich inspireren door de verkensessie van een dikke maand eerder, toen ze met mensen die er wonen, werken, wandelen of ontwikkelen, het gebied verkenden. Sommige creatieven waren tussendoor nog terug geweest om het gebied verder te onderzoeken, te spreken met mensen, bijeenkomsten te bezoeken. Tijdens de pitchsessie had iedere creatief vijf minuten om haar of zijn idee in grote lijnen te omschrijven en ook wat passende voorbeelden te laten zien van werk dat ze eerder maakten.

Sommige waren al zover dat ze in het klein prototypes bouwden zoals kunstenaar Vince Donders die in de lijn van zijn werken, nu met lokaal bij elkaar gebracht metaal een kunstwerk tevens leefplaats voor insecten wil bouwen. Of Hester Pilz, die met klei uit het gebied poetische tegels maakt om paden door het gebied aan te leggen. Ook Janneke Kornet putte haar inspiratie uit insecten met name bijen. In haar drie voorstellen staat de bezoeker soms letterlijk stil bij deze nuttige en waardevolle insecten. Mischa Doorenweerd wil het gebied vieren samen met de bewoners in feestelijke bijeenkomsten die sporen nalaten rond de Kleine Beerze. Hedri Kool wil een slingerende haag door het gebied heentrekken, met spannende in- en doorkijkjes en cortenstaal waar het weer natuurlijke sporen achterlaat.

Tom L’Istelle was geraakt door de verhalen in het gebied onder andere over de Apenman en wil dit verbinden aan nieuwe biodiversiteit en het belang van weidevogels.

Rebecca Oevermann neemt het perspectief in van de weidevogel en wil de bezoeker laten beleven hoe een vogel het gebied bekijkt. Bij het voorstel van Renee van Oploo wordt het stroomgebied in kaart gebracht op cortenstaal en stroomt het hemelwater in het water van de Kleine Beerze. Iris Hofland laat zich inspireren door het wisselen van seizoenen met lichte werken in natuurlijke vormen die subtiel een plek krijgen in het landschap. Timm Donke & Thieu Custers namen het begrip co-creatie heel letterlijk. Hun kunstwerk is een beschutte plek in het gebied van de Kleine Beerze gebouwd door, met, en voor bewoners om bezoekers aan het gebied warm te verwelkomen. De Kamer van de Kleine Beerze, zoals Timm en Thieu deze ontmoetingsplaats, noemen is nu nog een leeg canvas, waar betrokken bewoners straks samen  gaan creëren. Want Timm en Thieu zijn geselecteerd om als eerste de realisatie van hun project ter hand te nemen. Bedoeling is nog voor de zomer hiermee te starten. Verder volgen in de loop van dit jaar en voorjaar 2020 de werken van Iris, Tom, Rebecca en Renee. Vanzelfsprekend is iedereen van harte welkom bij het feestelijk onthullen van de kunstwerken.

Terug naar overzicht

Dal van de Kleine Beerze

Delen